Hur fungerar ett bolån

Hur fungerar ett bolån? Det tänkte vi försöka reda ut i det här inlägget. Om man ska finansiera en bostad genom att låna pengar till hela köpet så är det uppdelat på flera olika lån och här tänkte vi göra en liten snabb genomgång över hur det kan vara uppbyggt.



  • Kontantinsats - MINST 15 procent enligt LAG
  • Ibland topplån på runt 10 procent till
  • Bottenlån (bolån) på mellan 85 procent och runt 75 procent


Kontantinsats

Kontantinsats står för MINST 15 procent av vad du köper din bostad för. Köper du den för en miljon så är det alltså 150.000kr som du behöver ha som kontantinsats. Det är lag på att du inte får belåaa din bostad mer än 85 procent och då blir det 15 procent kvar som du alltså måste ha som kontantinsats. Det går i vissa fall, om din långivare för bolånet godkänner det, att låna till kontantinsatsen. Då görs det med ett privatlån. Även allt blancolån. Det är ett lån utan säkerhet, det vill säga du lämnar inget i säkerhet för det lånet. Det gör att långivaren tar en större risk och behöver ta mer betalt för det än till exempel ett bolån där långivaren har bostaden som säkerhet för lånet. Lånar man till en kontantinsats med ett privatlån så är det, vad vi vet, alltid krav på amortering på det.


Läs mer om kontantinsats


Låna till Kontantinsats


Topplån

Topplån är sedan ett lån som vissa långivare har utöver kontantinsats på 15 procent och bottenlån. Det kan röra sig om 10 procent till och är också ett lån utan säkerhet. Precis som med kontantinsatsen så är det, vad vi vet, alltid krav på amortering på det lånet.



Bottenlån - bolån

Bottenlån är sedan den resterande delen och får HÖGST vara 85 procent av bostadens värde. Vissa långivare har alltså bara bottenlån (bolån) och kontantinsats medan några som sagt även har ett topplån på runt 10 procent till. Bottenlånet är det många som väljer att inte amortera på. Det vill säga betala av det. Utan då väljer man att enbart betala räntan och övriga kostnader för det.



Vill du lägga till något till den hör förklaringen så du du väldigt gärna göra det genom att lämna en kommentar nedan. Till oss eller för att diskutera med varandra.